Flytta ut

Uppsägning av lägenhetskontrakt

Här har vi samlat nyttig information för dig som önskar säga upp ditt lägenhetskontrakt. Uppsägning ska ske skriftligen senast vid det månadsskifte som infaller tre månader före önskad avflyttning. Om du exempelvis vill flytta den 1 oktober måste uppsägningen vara hos oss senast den 30 juni.

Du kan säga upp din lägenhet på följande sätt:
• Komma in på områdeskontoret
• Posta ifylld uppsägningsblankett
• Skapa en serviceanmälan på Mina sidor (välj ärendekategori ”Mitt kontrakt” och därefter ”Uppsägning”)

Tänk på att uppsägningsblanketten alltid ska undertecknas och laddas upp/scannas in när du säger upp din lägenhet via Mina sidor. Vi skickar alltid en uppsägningsbekräftelse när vi har mottagit din uppsägning.

Vanliga frågor och svar
Blankett för uppsägning

Lägenhetsbyte

När livet förändras kan också ditt bostadsbehov förändras. Eftersom du bor i hyresrätt så har du möjlighet att byta din hyresrätt mot någon annans hyresrätt och på så vis få möjlighet till en större eller mindre lägenhet eller flytta till en annan plats. När du har hittat en person att byta lägenhet med hjälper vi till att genomföra bytet. Handläggningstiden är normalt 4–8 veckor från dagen en komplett ansökan har inkommit.

Vanliga frågor och svar
Blankett lägenhetsbyte
Bilaga vid kedjebyte

Överlåtelse

Du har enligt hyreslagen rätt att, under vissa omständigheter, överlåta ditt hyresrättsavtal till en närstående som du varaktigt sambott med (med varaktigt sammanboende brukar man generellt säga minst tre år, men situationen avgör). Den som ska ta över lägenheten ska uppfylla vår uthyrningspolicy och ha varit folkbokförd på adressen. Det är bara den som faktiskt har bott i lägenheten som kan ha rätt att ta överta den.

En överlåtelse kan endast ske om du inte redan har sagt upp ditt hyresavtal. För att överlåta hyresrätten till någon annan måste ett godtagbart skäl finnas. Från att du skickat in en komplett ansökan om överlåtelse kommer du få besked inom 4-8 veckor.

Så ansöker du om överlåtelse:
1. Se godkända anledningar till överlåtelse.
2. Fyll i blanketten Ansökan om överlåtelse av hyresavtal.
3. Skicka in den ifyllda blanketten till ditt områdeskontor eller genom att göra en serviceanmälan på Mina sidor (välj ”Mitt kontrakt”).

Hyra ut i andra hand

Vi vill att så många som möjligt ska kunna få ett förstahandskontrakt och bo tryggt hos oss. Men idag, när bostadsbristen är stor, ser vi att andrahandsuthyrningen av lägenheter ökar, något som kräver ett godkännande från oss som hyresvärd. Nedan hittar du svar på våra vanligaste frågor och vad som gäller om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand. Från det att du skickat in en komplett ansökan till oss får du besked inom 4 veckor.

Vanliga frågor och svar
Blankett för ansökan om andrahandsuthyrning
Information från Hyresnämnden 

Besiktning

Vid uppsägning besiktigas lägenheten. Du bokar tid för slutbesiktning på ditt områdeskontor i samband med uppsägning. Allt som hör till lägenheten ska finnas på plats vid besiktningen, till exempel dörrar och hatthylla. Väggfasta skåp, vitvaror, loftsäng med mera som du själv installerat eller tagit över från en tidigare hyresgäst ska tas bort. Det gäller även om du installerat en diskmaskin själv. Då ska du återställa köksskåpet och se till att vattenförsörjningen är ordentligt stoppad. Besiktningsmannen går över lägenheten för att se efter skador och onormalt slitage. Kostnad för onormalt slitage bekostas eller åtgärdas av hyresgästen.

Flyttstädning

Det är viktigt att lägenheten städas noggrant innan du flyttar. Om slutstädningen skulle vara bristfälligt utförd kan du debiteras städavgift. Willhem genomför alltid städbesiktning i samband med att en hyresgäst flyttar ut.

Städtips när du ska flytta
Checklista för flyttstädning

Utflyttning

Lägenheten lämnas senast kl 12:00 dagen hyresavtalet upphör att gälla. Om det är en lördag, söndag eller helgdag kan du flytta ut första vardagen därefter.

Lämna nycklar

Vid utflytt måste du lämna tillbaka alla nycklar som hör till lägenheten och övriga utrymmen (exempelvis cykelförråd och tvättstuga). Det gäller även de nycklar som du själv låtit tillverka och betalat för. Du lämnar nycklarna till ditt lokala områdeskontor senast kl. 12 första vardagen efter att hyreskontraktet gått ut. Observera att nycklar som inte återlämnas debiteras.

Tips inför flytten

Kom ihåg att...

• flytta din hemförsäkring till ditt nya boende
• göra en adressändring
• läsa av elen 
• flytta din telefon, bredband och tidningsprenumeration
• om du har e-faktura eller autogiro hos oss, avsluta detta hos din bank
• fixa flyttlådor
• säg upp eventuell parkering

Vi hoppas att du kommer trivas i din nya bostad och önskar dig lycka till med flytten!

Boendereferens

Om du behöver en boendereferens från oss så hjälper vi givetvis till med detta. Vi lämnar enbart skriftliga referenser för att säkerställa att vi har ditt samtycke till att lämna en boendereferens om dig. Du som är hyresgäst hos oss måste därför kontakta oss och be om ett skriftligt intyg. Vi skickar då ett referensbrev som du sedan kan lämna vidare till en annan hyresvärd.

Följ dessa steg för att få en boendereferens:
1. Logga in på Mina sidor via din dator eller mobil
2. Gör en serviceanmälan
3. Välj ”Kontraktsfrågor” och därefter ”Boendereferens”.
4. Skicka in ditt ärende.
5. Intyget skickas sedan till dig inom två arbetsveckor.